Wintertijgers

Gepubliceerd op 12 november 2021 om 13:33

De dagen worden korter, het wordt ook steeds kouder en wij pakken de winterjas weer uit de kast, maar ook onze huistijgers gaan wat veranderen aan hun prachtige mantel.

De vacht van een kat bestaat uit wolharen en dekharen met allebei een aparte cyclus. Dit houdt in dat ze apart van elkaar uitvallen. In deze periode zijn alle dekharen gewisseld en je kat heeft een hele nieuwe volle vacht. Appeltje eitje als het op vachtverzorging aan komt hoor ik je denken. Helaas is dit niet waar, de vacht verhaard op dit moment vrijwel niet maar de haren slijten natuurlijk wel. De hele vacht wordt tijdens dit seizoen steeds slechter en de haarschubben gaan openstaan. Als de schubben open staan lijken de haren in een soort prikkeldraad veranderd wat wild om zich heen grijpt naar andere haren en zo ontstaan de klitten.

Doordat de verwarming in huis weer aangaat en het buiten een stuk kouder wordt kan de luchtvochtigheid in huis enorm dalen, door de droge lucht wordt de vacht statisch en dit zorgt er ook voor dat er makkelijker klitten ontstaan. Dit kun je gemakkelijk oplossen door radiatorbakjes te vullen met water of een luchtbevochtiger in huis te zetten. Als je de luchtvochtigheid op de ideale 50% weet te krijgen leef je zelf ook een stuk fijner en heeft je kat minder last van een statische vacht.

 

Nog een super handige tip tegen statisch haar: doe al je fleecekleden de deur uit. Als het buiten vriest en je kat komt zich heerlijk binnen opwarmen door zich op te krullen op je fleece kleed schieten de haren overeind en in de knoop met elkaar.

Er zijn speciale pipetten op de markt die ervoor zorgen dat dat de vacht op een natuurlijkere manier wat minder droog wordt deze maanden waardoor er minder kans is op klitten.

 

Als je kat graag in de sneeuw speelt droog hem dan lichtjes af als hij weer binnen komt en kam de vacht regelmatig losjes door. Voor het afdrogen kun je het beste een microvezel handdoek gebruiken, deze stof absorbeert super goed, wrijf de kat ook niet droog maar kneed de haren als het ware zo voorkom je dat je er juist klitten in wrijft. Houd je deze maanden dan ook goed aan het stappenplan wat ik graag met jullie deel.

 

 

Stappenplan in de wintermaanden.

  1. Controleer je kat dagelijks op klitten door met je vingers door de vacht te gaan.
  2. Verwijder beginnende klitten door deze vanaf de huid uit te pluizen met je vingers.
  3. Als dit lastig gaat gebruik dan de bovenste tanden van je combikam. Zo werk je vachtsparend en beschadig je zo min mogelijk haar.
  4. Laat de vacht verder met rust, preventief de hele vacht kammen is niet nodig, meestal werkt dit averechts

 

Probeer dit de hele winter vol te houden, loop je ergens tegen aan of zijn de klitten toch te erg? Wacht dan niet en neem contact op met de trimmer.

 

De dagen worden snel weer langer dus bereid je maar vast voor op de rui periode.

Bron: Klitvrije kat doe je zo - Wendy Govers- Van Thiel

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.